2016 m. gegužės 6 d., penktadienis

"Armanjako šalis. Bastardas". XIII skyrius. 2016-04-29




XIII skyrius

 

Jei neimti galvon gerokai po pusiaunakčio pasigirdusių šauksmų ir triukšmo pagrindiniame viešbučio pastate, naktis praėjo ramiai.

Nuo minėto triukšmo mes pašokome, kaip pagal pavojaus signalą ir įsispyrę į batus, vienmarškiniai tenai apsilankėme, bet pasirodė, kad nieko pikto neįvyko. Paprasčiausiai jau trečią dieną iš eilės vis dar mirkstantis vyne kavalierius, ne tai iš Vengrijos, ne tai iš Čekijos, o gal būti ir iš Lenkijos, sėdo ant baltų arklių ir vien tik užsimetęs trumpą liemenę su kalaviju rankose lakstė laiptais per visus aukštus ir vaikė velniukus.

Mums tai kas, tegu šeimyniškiai jį ten ir gaudo, nors būtų ir smalsu pabendrauti su viduramžišku Rytų Europos atstovu, bet gal jau po to, kai išsiblaivys.

Pažiovavęs ir sulaukęs kol dvarininkėlį sugavo, supakavo ir išsiuntė miegoti, padariau užėjimą ant Amiros.

Anksti ryte, atsiskaitę su paleistuvėmis, jas išsiuntėme namo. Prieš atsisveikinant pas motušę Pišotą pasiteiravau, kaip ten elgėsi Francua. Jis su ja praleido visą naktį taip ir neįsileidęs Tuko į savo kambarį. Nors škoto tai visai nežeidė, jis ir taip vartėsi iš karto su trimis mergomis ant kailių, kurie buvo pakloti valgomajame. Ten ir nakvojo.

Pišota, slėpdama monetas į iškirptę, su pasitenkinimu prisimerkė ir pareiškė:

- Jaunasis ponas – tikras eržilas. Nuganė mane iki sąmonės netekimo. Dar niekad su tokiu aistruoliu nebuvau susitikusi.

Va taip. Na ką čia aš dar galiu pasakyti. Tikras gražuoliukas.

- Viskas, neklaužados, atsikrušot, o dabar susitvarkom, - įsakiau. – Mūsų laukia gubernatoriaus rūmai. Fransua, pas mane. Galvą plausiu...

Nusiprausęs ir nusiskutęs, pareikalavau didelio veidrodžio, kurį jis tučtuojau pristatė. Tiesa, ne iš stiklo, o nupoliruotas ir pasidabruotas metalo lakštas turtinguose rėmuose. Gana sunkus, tempė trys drūti darbininkai.

Apsirėdymas iškilmingais rūbais gana ilgai užtruko ir gerokai nuvargino, bet rezultatas buvo to vertas.

Veidrodyje atsispindėjo tikras gražuolis kavalierius. Tai aš.



Tamsiai mėlyna, įliemenuota, padabinta sidabriniais ornamentais, su pririštomis pintomis virvelėmis, platėjančiomis rankovėmis, barchatinė livrėja iš po kurios matėsi juodas dubletas (v.p.: pranc. doublet, vyriškas viršutinis rūbas, kažkas panašaus į užsegamą liemenę-švarką su pridedamos rankovėmis, kartais nedideliu sijonėliu ir t.t.. Buvo populiarūs panašiai nuo 1330 iki 1670 metų).

 


Ant krūtinės auksinė, ornamentuota grandinė su dideliu akmeniu ant įspūdingo pakabuko. Ir juodi-mėlyni šosai. Pufų iš po sijonėlio nesimatė. Tiesa, kurpių tai ir nenusipirkau, bet kaip man atrodė – juos pilnai pakeitė juodo zamšo botfortai su gražiomis sagtimis ir auksiniais pentinais. Na, dar reikia pridėti beretę su povo plunksna, puošnią espados partupėją ir iškilmingą diržą su perlais išsiuvinėtu kapšu. Puikiausia espada su dageriu kaip tik prie šio stiliaus ir dar puošnus durklas... tai štai! Stilingas, turtingas ir kilmingas kavalierius visame savo gražume. Na, dar užmiršau paminėti plono zamšo pirštines, brangų žiedą ir sidabru siuvinėtą gulfiką. Jie kaip tik galutinai ir užbaigė visą vaizdą. Žodžiu – aš pats sau patikau.



 

2016-04-28

 

Nors aš ir priešinausi, bet Fransua, kol rengiausi, susuko mano plaukų sruogas ant medinių pagaliukų, tad šie dabar krito nedidelėmis garbanomis. Ką čia ir be pasakyti – gražuolėlis.

Žinoma yra aprėdo ir Armanjakų herbo tikrųjų spalvų nesutapimai, bet šiam atvejui turėjau paprastą, bet kietą argumentą – įžadai! Slepiu tikrąsias savo spalvas, kol neatkeršysiu už nekaltai nužudytą savo tėvą. Arba galima dar ką nors įmantresnio prigalvoti. Taškas.

Tukas apsirengė tą pačia gama, kaip aš, bet šiek tiek paprasčiau. Ginklai paprastesni, na ir aukso ant jo mažiau. Bet vis tiek atrodė įspūdingai. Su stotu škotui vienareikšmiškai pasisekė. Galiūnas! Viduramžiškame variante, aišku. Tai yra, galiūnas į plotį, bet ne į aukštį. Plaukai jam dar neataugo, bet viliūkiškai užmesta beretė šį trūkumą slėpė. Vėl gi, jei bus kokie nepageidaujami klausimai, galima atkalbėti, kad dėl sužeidimų, o tai jau visai įprastas reikalas. Šiai laikais kilmingųjų dvarininkų be randų, beveik ir nėra.

Be to, jam ir Fransua, aš išskyriau po povo plunksną. Visos trys plunksnos ant mano beretės žiūrėjosi kaip nupešioto povo uodega – su pretenzija, bet vargingai. Tiesa savo duamazams įdaviau prastesnes, o pačią geriausią, pasilikau sau. Bet vis tiek, palyda atrodė puikiai. Ne veltui Tulūzoje paišlaidavau. Gera pompa ir už pinigus brangesnė, o ypač penkioliktame amžiuj. Tai visai ne juokas.

Tiesą pasakius, geriausiai tai atrodė Fransua. Vaikinas gamtos buvo apdovanotas apolono išvaizda ir dar mokėjo tinkamai nešioti tuos prabangius rūbus.



Na, ką gi... laikas... Ir taip su visais tais pasipustymais iki pietų užgaišome.

Kažkokios tai didelės baimės nejaučiau, bet jaudulys vertė širdį stuksenti kaip kulkosvaidį. Paaiškinimas tai paprasta. Nusimatė mano egzaminas aukštojoje visuomenėje, kurioje atsikalbinėjimai dėl amnezijos visiškai neveiksmingi. Na, ir be abejo, dar didelis klausimas, kaip priims beveik išnykusios giminės nesantuokinę atžalą. Pralaimėjusių jokioje epochoje nemėgo.

Ir uždavinys ne iš lengvųjų. Reikia teisingai pateikti informaciją apie Visagalio Voro piktadarybes. Ir visa tai pateikinėti reikės jo tikrajai seseriai. O kaip ji sureaguos? A velnias ją ten žino – visa viltis Fua dvariškiai.

Žodžiu, uždavinukas su tūkstančiu nežinomųjų. Bet aš jį tikrai išspręsiu. Nors visai gali būti, kad iš pilies čionai jau nebegrįšim, o sukaustyti grandinėmis keliausim tiesiai pas Lui į Tūrą (v.p.: pranc. Tours. Buvusi frankų karalių hercogystė, miestas savo „aukso laikmetį“ pasiekė prie Liudoviko XI).


Kontesos de Fua rezidencija buvo keturaukščiai rūmai, kurie skendo žalumoje ir buvo apsupti solidžia mūrine siena. Prie įėjimo stovėjo sunkiai ginkluota, aprengta grafystės spalvomis, sargyba. Kaip dryžuoti čiužiniai, tik fonas geltonas, o vertikalūs dryžiai raudoni.


Prie vartų išėjo sargybos kapitonas ir pasidomėjo, kas mes tokie ir kokiu tikslu atvykome į rūmus.

Po to, kai mes prisistatėme, sargybai įsakė mus praleisti ir per parką nuvedė iki paradinio įėjimo. Nuo vartų iki pačių rūmų kelias buvo išklotas marmurinėmis plytomis ir ėjo per parką, kuris visiškai nebuvo panašus į dabartinį sukultūrintą Versalio tipo parką, kuriame, beje, aš buvau, kai vykau į Prancūzijoje rengtas varžybas.
Aišku, priežiūra ir šioks toks bandymas sukultūrinti buvo matomas – išilgai kelio pasodinti rožynai ir atidžiai nupjauta žolė, bet vis tiek parkas darė miško įspūdį.

Nuo centrinio kelio, dingdami tankumyne, į šonus šakojosi pėsčiųjų takeliai. Spygliuočių visai nebuvo: pagrinde riešutmedžiai, bukas, kaštonai ir, žinoma, ąžuolai. Kai kurių medžių storis liudijo, kad jiems ne vienas šimtmetis. Nežinau ar tokie reliktai dar liko dabartinėje Europoje.

Kai kur palei kelią, ant postamentų, stovėjo akmeninės, kaip man, neišmanančiam Biblijos pasirodė, išskirtinai religinės tematikos skulptūros. Net užuominos apie apnuogintą kūną, viskas griežta, skaistu ir niūru.

Patys rūmai tik iš pirmo žvilgsnio atrodė kaip gyvenamas pastatas, o iš tikro, tai buvo tikra tvirtovė. Langai priminė šaudymo angas, o sienų storis ne menkesnis, kaip kai kurių bastionų. Stogo kampuose buvo nedideli bokšteliai, iš kurių puikiai buvo galima apšaudyti visą perimetrą.
Rūmai buvo pastatyti iš man nežinomo rožinio akmens, stogą dengė raudonos čerpės ir jis iš tikro dvelkė tuo griežtu grožiu, kuris būdingas ankstyvajam gotiškam stiliui.

Prie įėjimo į rūmus stovėjo dvi poros šarvuočių su alebardomis. Jie stovėjo kaip įkalti – net nekrusteldami – kaip statulos, bet įtartinu žvilgsniu mus nudelbė ir buvo pasiruošę bet ką kapoti kaip kokius kopūstus, be jokio luominio išskirtinumo.

Pats sau mintyse pastebėjau, kad grafystėje pinigų turima. Ginklai pas sargybinius nauji, ne iš pigiųjų, apsiaustai ir gero audinio ir herbai ant jų – ryškių spalvų. O ryškias spalvas, kol kas gamina tik saracėnai, o tai reiškia, kad jos labai brangios. Be to jie buvo pilnais grandininiais šarvais ir pėstininkų saladais be antveidžių.


Visi kaip vienas kresni, iš karto matyti, kad gerai atšerti ir treniruoti. Neblogi kariūnai – aiškiai ne žaisliniai dekoratyviniai gvardiečiai, nors kažin ar tokie XV amžiuje jau buvo. Visiškai jaunučių tarp sargybinių nebuvo, visiems apie trisdešimt ar net daugiau. Vienareikšmiškai visi suspėję pakariauti ir ne vieną ietį sulaužyti karo žygiuose, kol buvo paskirti į šiltą vietelę – rūmų sargybą. Ir aišku, kad ne už gražias akis.

- Jums reikės kažkiek palaukti. – Pažas geltona liemene ir raudonai geltonais šosais nusilenkė ir dingo koridoriuje aukštai keldamas kojas su ilgomis nosimis.






 

2016-04-29

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą