2016 m. gegužės 17 d., antradienis

"Armanjako šalis. Bastardas". XIII skyriaus tęsinys. 2016-05-09



Aš buvau dalyvavęs viduramžių puotos rekonstrukcijoje, į kurią mane nusitempė tas pats jaunimėlis, kuriam aš padėjau su fechtavimu. Tačiau dabar, nors reginys, kaip ir pažįstamas, bet, palyginant su šioje salėje esančia publika, tas buvęs vaizdelis su vargingomis pretenzijomis į prabangą, net arti negulėjo ir nė kiek nepriminė tos realybės, kuri buvo man dabar prieš akis.

Damos, tiesiogine prasme, net žibėjo nuo brangenybių ir aukso gausos. Lankeliai (diademos), auskarai, pakabukai, karoliai, žiedai. Netgi pati apranga, diržai, kapšai ir rankogalių atraitai – viskas buvo dengta brangakmeniais.
Vyrai, visi tie kilmingieji kavalieriai, savo drauges ir palydoves „perspjovė“ ir net su kaupu taip, jog buvo labiau panašūs ne į žmones į margas ir ryškias papūgas. Širdyje iš nevilties net nusispjoviau.
Kur gi pasidėjo niūri ir asketiška riterystės dvasia?
Kur gi stiprūs ir galingi, randais dengti kavalieriai vilkintys apkapotus šarvus ir segintys prie juostos į priešų galvas išdaužytus kalavijus ir kardus?
O gi nėr!
Vietoj šalmų – keisti tiurbanai ir kepurės, kurios daugiau buvo panašios į peraugusias ir pertemptas Tirolio skrybėles (v.p.: Tyrolean hat; panašios į alpių, medžiotojų ar jėgerių skrybėles, tik su labai toli nutemptu snapu
). Kai kurie, kaip aš supratau, tai didžiausi madistai, buvo uždidėję tokias skrybėles, kad jų snapas buvo kelių dešimčių centimetrų ir užsilenkęs žemyn, kaip kokio fantastinio paukščio.
Vietoje grandijų ir kirasų – ryškiausios šimtasiūlės (v.p.: purpuenai – pranc. pourpoint; pradžioje tai buvo šimtasiūliai trumpi švarkai vatinukai skirti dėvėti po šarvais, kai kada metalinė plokštės buvo tvirtinamos ir tiesiai, o vėliau tapo nepamainomu didikų garderobo dalimi, bet ir net tada, jie savo pirminės reikšmės neprarado, buvo kimšti arklio plaukais, pakulomis, vata)
ir liemenės su išpjautomis rankovėmis, kurios buvo nutįsusios net iki grindų. Kai kurių mados adeptų rankovės buvos nusėtos uždarais skambaliukais ir su kiekvienu judesiu nuo jų sklido varpelių skambėjimas.
Ant viso to, kai kurie buvo užsimetę mantijas ir keistos formos apsiaustus padabintus kailiais.
Visokiausių blizgučių kiekis tiesiog nešė stogą ir matyt juos jau reikėtų skaičiuoti kilogramais.
Beje, nors prie skirtinų spalvų kiškų aš jau buvau pripratęs, na ir pats su tokiais, bet klynai... gulfikai! Sprendžiant iš jų išsikišimų ir dydžių, tai kai kurie vyrukai turėjo tiesiog arkliško dydžio daiktus... nors ką jau ten taip kukliai – ir mamutas užpavydėtų!
Vietoj batų ir šarvuotų sabatonų, vyrai mūvėjo kurpes su ilgiausiomis ir suraitytomis nosimis, kurios buvo pririštos žemiau kelių, prie kelių ir net prie juosmens.
Vietoje kovinių kalavijų – paauksuotos rapyros, durklai ir špagos, kurie buvo gausiai nusėti brangakmeniais ir buvo labiau paradinės nei kovinės paskirties.
Visiškas stereotipų suplėšymas...
Dieve, nežinomi Tavo keliai!
Žinoma, tik nereikia savęs apgaudinėti matant šį vaizdelį. Kieme, kaip sakoma – penkioliktas amžius. Ir bet kuris iš čia esančių yra karys, kuris be atodairos puls į kirstynes... bet vis tiek – papūgos...
Ir visa ši spalvingai marga minia įkabino į mane akis – vieni su didesne, kiti su mažesne, bet neapykanta. Murmėjimas netilo, o augo. Aš jau rimtai ėmiau laukti, kad dvariškiai vienu ypu, visi kartu susigriebę už savo dekoratyvinių špagelių ir durkliukų puls mane smaigstyti.
Situaciją sutvarkė senis-senešalis, apie kurį, tiesos dėliai pasakysiu – jis vienas iš nedaugelio priminė man tikrai kilmingą riterį. Taigi, senešalis stuktelėjo lazda į grindis ir rūsčiu balsu pareiškė:
- Vianos, Andoros ir Bearno princesė, našlė ir Prancūzijos dukra Magdalena de Fua teikiasi kalbėti!
Salė akimirksniu užtilo. Aš net išgirdau kaip pas Tuką gurgia pilvas.
Magdalena išlaukė gana ilgą pauzę ir prakalbo:

- Aš suprantu jūsų nepasitenkinimo murmėjimą, mano ištikimieji pavaldiniai. Pas mus atvyko senas neprietėlius Armanjakas ir jūsų atmintyje dar gyva neapykanta šios giminės atstovams. Bet... – Magdalena pakartojo dramatinę pauzę. - ...Bet kodėl jis tai padarė? Kas gali pasakyti, kodėl jis pas mus atvyko?
Pompastiškas storulis, kuris stovėjo su nedidele grupele prie pat sosto, žvėriškai išvertęs akis, sušuko:
- Jis gelbsti savo niekingą gyvastį nuo frankų Lui Vienuoliktojo. Prašys užtarimo, malonių ir pinigų!
Žodžiui „pinigų“, storuliui jau neužteko kvapo ir jį tiesiog iššvokštė.
Kartu sus storuliu stovinti, gal būt net jo žmona, tokia pati išsipusčiusi ir stora dama su neįsivaizduojamo dydžio konusine kepure, gana garsiai pareiškė – kaip išspjovė:
- Bastardas, Išgama...
Magdalena susiraukė, bet nutylėjo ir su atsainiu pranašumu nužvelgė visą salę.
Pasigirdo vienas kitą sekantys riktelėjimai, replikos.
Dieve... kuom manęs tik nekaltino, ir ko tik neprifantazavo. O labiausiai tai vapėjo kukliausiai atrodantys ir toliausiai nuo sosto stovintys dvariškiai. Kai kurie net ginklus purtė ir man rodė grasinančius žestus.
Aš, kaip bebūtų keista, nusiraminau. Tapo aišku, kad Magdalena veda savo solo partiją ir bent jau šiuo momentu, nieko blogo nenutiks. Ji dabar kaip piemuo, o jos dvariškiai – jos avių banda.
Dieve... ne moteris, o karalius Saliamonas, tik su sijonu. Noriu jos... ačiū Dievui, pridedamas klynas pakulomis prikimštas, o tai apie mano norus visas dvaras sužinotų.
O rėksniai... Na ką gi.  Aš visai ir nieko prieš prasimankštinti ir praretinti jos svitą. Įdėmiai nužiūrėjau dvariškius ir užfiksavau pačius aršiausius. Ne dabar, kiek vėliau.
Tukas, žiūriu, taipogi į neviltį nepuolė. Išsitiesė, krūtinę išpūtė, palašo rankeną spaudžia. Akis blizgina. Šaunuolis...
Fransua? O Fransua tai paprasčiausiai išbalęs kaip lavonas. Nenualpo ir jau gerai...
Kardinolas tylėjo, niūriai žiūrėjo į šėlstančius dvariškius. Jis , matomai, taip pat suprato, kad Magdalena juos pilnai kontroliuoja ir jam nedera kištis. Buko žmogaus įvaizdžio tai jau tikrai nesudarė. Netgi atvirkščiai.
Triukšmą ir gaudesį nutildė senešalis, kuris tris kartus stuktelėjo lazda į grindis. Tikrai neblogas senis... Reikia būtinai su juo susidraugauti ir išgerti kokį porą litrų vyno prie gero kumpio...
- Jūs neteisūs, mano brangieji vasalai! – Magdalena kalbėdama atlaidžiai šyptelėjo. – Jis neprašo malonės. Jam nereikia užtarimo. Jis priėmė įžadus atsiriboti nuo savo padėties, titulų ir net giminės spalvų. Šis Armanjakas keliauja į Aragoną kovoti už Kritų prieš saracėnus. Tačiau, nežiūrint į jo laukiančius pavojus, nusprendė, kad privalo mus aplankyti, jog praneštų...
Vėl pauzė...
Mirtina tyla...
Tylus kažkokios jaunutės damos šūktelėjimas, kuri nualpusi krito tiesiai į savo kavalieriaus rankas...
- Kontesa Žana d‘Armanjak, mergautinė Žana de Fua, mirusi. – Magdalenos balsas buvo tragiškas, kaip visi pasaulio kapai. – Ją, kartu su dar negimusiu kūdikiu, pas save pasikvietė Viešpats!
Pauzė...
Laukinis šauksmas, kuris supurtė visą salę...
Senešalis tris kartus stuktelėjo savo lazda, po to dar kelis kartus ir riktelėjo:
- Vianos, Biarno ir Andoros princesė našlė  dar nebaigė savo kalbos!
- Šis Armanjakas, paniekinęs pavojus ir įvykdęs daugybę žygdarbių, nusprendė nušviesti jos tikrosios mirties aplinkybes. Ir jis sužinojo, kad dėl jos mirties nėra kaltų. Tokia Dievo valia! – Magdalena užbėgdama už akių vėl kylančiam murmesiui, pakėlė balsą: - Bastrdas Žanas d‘Armanjakas, de Lavardano ir Rokebreno vikontas, vis dėl to nubaudė niekadėjus, kurie sutepė save nepagarbiu elgesiu su Žana de Fua. Jie nebegyvi! Tegul jis pats papasakoja! Kalbėk bastarde d‘Armanjakai.
Aš tiesiog prakeikiau ir save , ir aplinkinius. Laukinis pyktis vos manęs neišvertė, kaip pirštinės į kitą pusę. Labai užsinorėjo išsitraukti espadą  ir prasinešti per visą salę kapojant į gabalus visus šituos išsipusčiusius gyvulius.
Aš gi juk žinau teisybę! Yra Žanos mirties kaltininkas! Yra! Išsigimėlis Voras! Manyje tūnantis bastardas užsiplieskė išrėžti jiems visą tiesą.



2016-05-09

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą