2016 m. balandžio 11 d., pirmadienis

"Armanjako šalis. Bastardas" X skyrius. 2016-03-31





X skyrius

 

- Kontesa negali priimti, ji negaliuoja. – Kambarinė Magda susilenkė žemame reveranse.

- Kas jai, Magda? Gal būt reikia iškviesti maestro Pelegriną?

- Nesirūpinkte, jūsų mylista...

- Aš persigalvojau, Magda. Jūs galite įeiti, Žanai. – Durys į Žanos de Fua miegamąjį kiek prasivėrė ir ji nekantriai mojuodama piršteliu mane pakvietė, o kambarinei įsakė: -  O jums, Magda, reikia pasilikti čia ir saugoti, kad mums niekas netrukdytų.

Aš praėjau į buduarą (v.p. pranc. boudoir - turtingos moters nedidelis kambarys artimiems pažįstamiems priimti). Pagrindinę vietą čia užėmė gremėzdiška lova su šilkiniu baldakimu (v.p.: it. baldacchino – puošnus stogelis virš lovos, baldų ar procesijos),


kojos ikim kaukiukų skendėjo iš Levantos atgabentame kilime (v.p. Levanta, sen. pranc. Soleil levant  - aušra, saulės pakilimas, nuo XV a. V.Europoje paplitęs bendrinis Artimosios Azijos ir rytų šalių pavadinimas. Šis žodis XVI a. ypač išpopuliarėjo Anglijoje. Šis žodis reiškia vietovę bet ne kultūrą. Savo laiku, kelionių užrašuose, net Graikija, kuri priklausė Osmanų imperijai, taip pat buvo minima, kaip Levantos šalis. Subyrėjus Osmanų imperijai, jai priklaususios šalys nuo 1920 ik 1946 m. taip pat buvo vadinamos vienu, bendru, „Levantos“ pavadinimu). Sienas ir gobelenus, išsiuvinėtus idiliškais paveikslėliais, dengė sunkus ornamentuotas šilkas ir barchatas. Bet labiausiai dėmeį traukė keturios, perlais nubarstytos aukso žvakidės – šamadanai (v.p.: sudurtinis arabų ir persų žodis: sam+dan – žvakę dėti – „žvakidė“, tačiau jų išskirtinis bruožas buvo tas, kad viduramžiais jos išsiskyrė prabanga, meniškumu ir rytietišku kaloritu. Buvo laikomas prabangos elementu.  Tam tikra prasme tai yra prabangių sietynų protėvis. Dabar šis pavadinimas žinomas kaip rytietiško šokio su žvakide (ant galvos) sinionimas).



Juose stovėjo įstatytos didelės, pusmetrinės, vaško žvakės...

Aš prisiminiau, kaip pernelyg taupus tėvas, beveik be ginčų, Žanos pageidavimu, šiems apartamentams išleido neįtikėtiną sumą.

Anksčiau šiame kambaryje gyveno mano motulė Izabelė, bet po to, kai ji išėjo į vienuolyną ir tėvas vedė, jaunoji žmona nė sekundei nenorėjo taiskstytis su senuoju interjeru.

- Žanai, mums reikia pakalbėti, - kiek nervingai pareiškė mergina ir nuvijo nuo lovos levretę.

- Aš visada tavo paslaugoms, Žana, ir dar vakar to tavęs prašiau, bet tau skaudėjo galvą. O užvakar tu pareiškei, kad blogai miegojai ir neturi nuotaikos. O dar anksčiau...

- Nebetęsk. – Žana piktai trenkė į kampą didelę venecijos lėlę. – Aš tau viską paaiškinsiu.

- Tau nebeilgai reikės aiškintis... Aš jau beveik supratau. Tu manęs daugiau nebemyli. Taip?

- Tai žiauru, Žanai. Dievas mato, viskas atvirkščiai... – Žana, norėdama prie manęs prieiti, atsistojo, bet po to susilaikė ir vėl atsisėdo ant lovos. – Tu nieko nesupranti... Aš... aš... aš, tebūnie pagarbinta skaisčioji mergelė Marija, pastojau!

- Kaip tai?

- Taip kaip paprastai būna su moterimis. – Mergina nepatenkinta susiraukė. – Argi galima būti tokiam nesupratlingam? Ir dabar mes... Mes nebegalėsime daugiau mylėti vienas kito.

Žanos tonas buvo ryžtingasir dabar buvo visai nepanaši į linksmą ir išpaikintą mergaitę, kokia ji, devyniolikmetė, iš esmės ir buvo.

Žana sekundei susimąstė ir tęsė:

- Aš myliu tave Žanai, bet aš visų pirma esu d‘Armanjkų grafienė. Negaliu meilei aukoti pareigą.

- Bet kaip mums tai gali sutrukdyti?

- Viskas labai paprasta. Aš turiu sėkmingai pagimdyti paveldėtoją. Pagimdyti sūnų tavo tėvui. Sūnų, kuris paveldės viską. Ir niekas niekada  neturi sužinoti, kad iš tiesų, tai tavo sūnus. Taigi...

Saulės spindulys krito ant akių ir nuvijo sapną. Žana dingo, o jos vietoje, šalia savęs, ant lovos aptikau visą kupetę garbanotų, rudų plaukų pro kuriuos galima buvo pamatyti dailų skruostą ir užriestą nosį...

- O blyn... – susirūpinęs ištariau.

 

2016-03-30; 2

 

Šalimais, pasukusi ant šono galvą ir atstačiusi nuodėmės vertą užpakaliuką, gulėjo visai mielos išvaizdos mergina. Visai jaunutė.

- Sapnas... Prakeiktas sapnas...

Šitie sapnai ir regėjimai greit stogą nuneš. Beveik kiekvieną naktį ir net, neretai, dieną, aš gyvenu bastardo praeitimi. Gabalėliais, nuoplaišomis... na kaip dabar. Kai matau tėvą, tai dar nieko, o štai kai Žaną – nuotaika prasmenga visai dienai. Savęs įtikinėjimas, kad aš su ja ir jos kūdikiu neturiu nieko bendro, nepadeda ir maža to, kišau galvą tiesiai po budeliu kirviu, kai bandžiau juos gelbėti... Beprasmiška.

- Tiek jau to, išgyvensiu. Taip... O merga iš kur čia?

Galvos skausmas, lengvas pykinimas ir perdžiūvusi gerklė padėjo prisiminti...

Po to, kai pabėgau iš pilies, mes patraukėme į Aragoną. Mano nuomone Gaskonijoje jau nebebuvo ką veikti, todėl patraukiau į Langedoką (v.p. pranc. Languedoc;  Langedoko-Rusjeno provincija Prancūzijos pietuose, Tulūzos grafystė, oksitanų kalba – Lengadòc, nuo XIII a. kartu su Tulūza prijungta prie Prancūzijos).
Kelionėje nieko ypatingo neįvyko. Keliavome toliau nuo pagrindinio kelio, stengėmės laikytis miškų.

Kelionė visai ir pavyko. Tik vieną kartą reikėjo siųsti Tuką į kaimą: nupirkti grūdų arkliams ir maisto atsargų mums. Medžiojome: aš gan neblogai „prisijaukinau“ arbaletą ir net už šimto metrų nušoviau didelį elnią.


Aišku, kad nežiūrint mano pastoviai organizuotų maudynių ir skalbyklių, mes kelyje apdriskome ir persisunkėme laužo dūmais.

Bet viskuo kitkuo aš buvau patenkintas – svarbiausia, kad nereikėjo vėl užmušinėti. Reikalas ne mano išskirtinėje moralėje, nes aš jau spėjau nudaigoti ir pasiųsti pragaran krūvą žmonių, bet... net nežinau... juk kiekvienas nužudytasis gula ant širdies kaip milžiniškas akmuo... na, kažkaip taip.

Po keletos dienų pasiekėme Tulūzą (v.p.: pranc. Toulouse, savo istoriją praktiškai skaičiuoja nuo 106 m., kai Romos kariuomenė užgrobė galų kaimą Tolosą, nuo 419 m. iki 507 m. Vestgotų sostinė, o nuo 508 m. ją užgrobė frankai. Laikas nuo laiko tapdavo Akvitanijos sostine. 721 m. atlaikė saracėnų apgultį, o nuo 778 m. tulūzos grafai praktiškai kontroliavo visus Prancūzijos pietus. Nuo 1217-1218 m. buvo apgulta kryžiuočių (katarų karai) ir paimta, bet nesugriausta ir toliau vystėsi ir jau 1229 m. buvo įsteigtas universitetas).

 

Viduramžių masteliu, tai didelis miestas, kurį gynė gerai įtvirtinta tvirtovė. Su keletu įspūdingų bažnyčių. Na, o Tulūzos grafo pilis, tai tikras fortifikacijos meno šedevras.

Apsistojome „Lokys ir bulius“ viešbutyje, kuris buvo įsikūręs tarp pirmo ir antro gynybinių sieno rato. Toliau nuo grūsties. Buvome vieninteliai klientai ir praktiškai išgelbėjome šeimininką nuo žlugimo. Jis kaip tik turėjo mokėti skolas už nuomą ir dar už kažkokias sąskaitas. Šiaip tai, šiame viešbutyje pastoviai apsistodavo dažų pirkliai, bet karas Armanjake jų verslui gerokai pakenkė ir viešbutis stovėjo tuščias. Tad šeimininkas nuo mūsų kiekvieną dulkelę pūtė ir pataikaudamas stengėsi apsupti visais įmanomais patogumais. Na... žinoma, taip, kaip tuos patogumus galėjo suprasti viduramžiais.

Na, tad mes ir nučiuožėm... Mieste pasirodo buvo neįtikėtinas prostitučių skaičius. Šios seniausios profesijos atstovės netgi  buvo susibūrusios į cechą! Tai tokia savotiška profsąjunga: visiškai teisėtai dalį pajamų atsekdavo miestui ir miestas jį (cechą) griežtai kontroliavo. Medicinos kontrolė buvo pirmame plane. Sutikite, tai negalėjo nedžiuginti. Prostitutės, kai kuriais atvejais – tai tikras išsigelbėjimas. Su tuo taip pat neįmanoma nesutikti.

Tai štai. Pareikalavus, mūsų šeimininkas, metras Emanuelis iškvietė tuziną įvairios išvaizdos ir amžiaus merginų. Tiesą pasakius – atvirai netinkamos prekės nebuvo...


Jei trumpiau, tai aš atsigaivaliojau... taip šiandieną ir atsigaivaliojau. Nepraėjo ir trys dienos nuo atvykimo.

Gėrėm, valgėm... Nors gal greičiau, besaikiai siurbėm springdami, ėdėm, kaip vilkai ir krušomės kaip trušiai. Jei trumpiau, tai galima pavadinti tiesiog orgija.

Ir labai gerai, kad mano kambaryje lova buvo net labai plati. Tiesa, su čiužiniu, kuris buvo prikimštas šienu, bet tai jau niekalas. Šienas gi šviežias.

Prostitutės...

Jei trumpai, tai, visokių „andželikų“ ir į jas panašių, tai aš buvau kur kas geresnės nuomonės apie šios profesijos viduramžių atstoves... Nors savo neišmanėliškumą kompensavo visai nedirbtinu entuziazmu. Tad užteko jas kiek apmokyti ir viskas susigulėjo. Žodžiu, aš ir Tukas, su kaupu atsiganėme už visą tą buvusį susilaikymo laikotarpį...



Nuleidau ranką ir prie lovos apčiuopiau ąsotį. Sidras, kaip dievų nektaras atgaivino gomurį. Tikrū tikriausiai – karališkas gėrimas – jokio alaus nereikia. Nors ir visokias įmanomas alaus rūšis mes taip pat pabandėm. Bet jie buvo šiaip sau... Žodžiu – Prancūzija. Gal būt Vokietijoje alus ir geresnis, bet čia – šlykštus.

Taip, o ką mes šiandieną, be gėrimo ir geismų malšinimo, ruošėmės veikti?

Na taip, rytoj rengiamės išvykti... o tai reiškia, kad renkame atsargas ir ruošiamės žygiui...

Sugrabaliojau viršgalvyje kabančią virvę ir porą kartų timptelėjau. Tai vienok toks viduramžių telefonas: virvė jungia varpelį pas šeimininką. Metras Emanuelis aprodydamas savo viešbutį, šią sistemą gyrė kaip nematytą naujovę, kurią jis asmeniškai ir sugalvojo. Meluoja, aišku... na bet koks mums skirtumas.

Atsikėliau ir nusilengvinau į naktinį puoduką. Po to stumtelėjau merginą.

- Kelkis, kaip ten tave...

Merga akimirksniu prabudo ir murkdama bei demonstruodamą visai įspūdingą krūtinę su stambiais speneliais, pasirąžė...

- Nors ne. Greit varkyk nuplaut savo bužę – ir atgal į lovą.

Taip. Taip bus teisingiau. Mano esybė reikalavo dar vieno geismo numalšinimo... o gal dviejų...

- Luiza aš... – Mergina sukikeno, greit nubėgo prie didelio dubens ant metalinio trikojo ir po poros minučių vėl įgriuvo į lovą.

- O man tas pats... – Pasukau jos kojas į save, užmečiau ant pečių ir iš karto įėjau. – Na gi, judėk... Luiza. Kaip aš tave vakar mokiau... Ša-auu-nuolė...

Galėjau ir nepriminti: mergina savo pinigus atidirbinėjo nuoširdžiai ir, atrodo, netgi nevaidino. Nors kas žino? Vistik seniausia profesija ir be abejo su savom gudrybėm.

- Kvietėte, jūsų mylista? – Durys atsidarė ir tarpduryje išdygo šeimininkas.

Metras Emanuelis, visiai nenustebintas reginio, sustingo nuolankioje pozoje. Snukis raudonas, plikas viršugalvis, veidas apskritas, ūsai styro kaip pas čepajevą, o žiurstas visada švarus. Na ir pats jis visai valyvas. Saikingas prekijus, saikingai gudrus ir saikingai protingas ir supratlingas. Pavyzdinis šeimininkas.

- Pusryčiauti... Ne, iš pradžių praustis... Dvi statinės karšto vandens ir statinė persilieti...

- Jau paruošta... Kaip jūs ir liepėte. Vakar vakare pageidavote...

- Šaunuolis... Ko turi pusryčiams?.. – Aš net nepagalvojau sumažinti ritmo... Viduramžiai, kad juos kur... Ir aš juose. Kuklumu ir praeitame gyvenime labai nepasižymėjau, o mergai tai ir visai viskas dzin. – Padaryk omletą su trufeliais iš dešimties kiaušinių... Ne, penkiolikos, ir šviežio pašteto... Ką ten dar turi?

- Galiu pasiųlyti didelį keptą ungurį česnako ir svogūno padaže. Rytinis laimikis.

- O... Gerai. Ir ledinio sidro... pora ąsočių... ir žadink mano eskudero... tegu eina čionai... – aš buvau alkanas kaip vilkas ir galėjau suryt ne tik, kad ungurį, o visą šerną.

- Kaip įsakysite, jūsų mylista... –Šeimininkas atydžiai uždaręs duris, išgaravo.

- „Davai, Lizka, podday...“ – Aš pagreitėjau.

- „Da, da, da... Porwi menya... Razorwi menya popolam... A-a-a... O-o-o...“ – juokingai laužydama rusiškus žodžiu, suvebleno-sušaukė prostitutė.

Reikia gi... Viską įsiminė. Aš vakar girtas būdamas juoko dėlei išmokiau...

Smegenis užpylė malonumas ir aš audringai išsiliejau.

- O-o-ch... – nusiverčiau ant lovos.


- Na kaip, patenkintas? – Mergina nusijuokė ir pakštelėjo man į krūtinę. – Aš viską įsiminiau, tik, tiesa, nesuprantu, ką kalbu.

- Tau ir nereikia... Užsitarnavai... premiją... – Aš trūktelėjęs atsistojau. - O dabar laisva. Pasakyk mano eskudero, kad pridėtų tau sū virš sulygtos sumos.

Merga džiaugsmingai sucypė ir ėmėsi užsitempinėti suknią.

- Girdėjau aš, girdėjau, monsinjore, - burbtelėjo Tukas, kuris jau pasirodo buvo kambaryje. – Paikinimas tai. Pinigų visoms neužteks.

- Duok, pasakiau... – teko riktelti.

Tukas savo vaidmenyje, bet aš, tiesą sakant, labai patenkintas jo taupumu. Net patikėjau visas išlaidas ir atidaviau kelioninius pinigus. Na niekaip aš dar neperpratau vietinės atsiskaitymo sistemos...

 

2016-03-31

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą