2016 m. balandžio 19 d., antradienis

"Armanjako šalis. Bastardas". X skyriaus tęsinys. 2016-04-11






Pas kriaučių mes vis tik papuolėme ir aš užsisakiau, ko norėjau. Tiesa, nuo vietinio fasono kurpių – pulenų (v.p.: pranc. puolaine; angl. crakow, vok. Schnabelschuh – ilganosės kurpės) atsisakiau. Tai kažkoks košmaras, o ne kurpės ar bateliai, juo labiau batai. Kai kurių ypač brangių pavyzdžių ilgiausios nosys, turėjo liudyti nešiotojo kilmingumą ir turtingumą. Meistras man tai ir iš vis pasiūlė pulenus su tokiomis nosimis, kad jas reikėtų rišti prie kelių. Belieka tik įsisprausti į kamputį, pamačius tokį siaubą... Bet negana to, jie dar ir padą medinį turėjo ir buvo ant vienos kojos.
Matyt vidurinės... Tokia sąvoka kaip „kairė“ ar „dešinė“ net neegzistavo, o meistrai į tai visai nekreipė jokio dėmesio.


Tačiau porą botfortų iš labai kokybiško zamšo aš užsisakiau. Tukui taip pat.



Vėlgi, pirkinius turėjo pristatyti ryt ryte į viešbutį. Na, vienok, ir tempai pas vietinius amatininkus... bet tikiu, kad viskas bus padaryta tiksliai ir laiku. Amatininkai čia dėl kliento, o ypač turtingo, kaunasi iki paskutinio. Tiesą pasakius – jokių problemų. Dirbs per naktį ir viskas – mano pinigai, jų darbas. Duona paskui burną juk nelaksto.

Na o toliau, man nusibodo minkyti miesto purvą ir kvėpuoti viduramžiško miesto aromatais, na ir smalsumas kažkur išgaravo. Nors pavyzdžiui miesto bažnyčios, o ypač Švento Sturnino (v.p.: Saint-Sernin; laikomas Tulūzos globėju) bazilika
ir Švento Stepono (v.p.: Saint-Etienne) katedra,
stebino savo didybe.

Šiek tiek atsigavau tik toje turgaus dalyje, kurioje prekiavo prieskoniais. Ten buvo kiek valyviau ir švariau , o ir kvapas stovėjo malonesnis. Tiesa, kai sužinojau kainas, tai vos nuo arklio nenugriuvau. Už žiupsnį juodųjų pipirų, įžūlūs barselonos prekijai prašė net penkių liardų (v.p.: pranc. liard, apie 1,2 gr. 250 prabos sidabro. Vėliau – 1,06 gr. ir 188 praba, o apie 1574 m. prie Henriko III sumažėjo iki 1 gr. ir iki 125 prabos. 1648 m. buvo išleistas varinis apie 4 gr. svėręs liardas, o 18 a. pradžioje – 3 gr. ir tapo pačia smulkiausia Prancūzijos moneta)!


Beje, prekeiviai prieskoniais buvo tik barseloniečiai. Kodėl? O kas juos ten žino?! Bet tikriausiai kokie nors cecho ypatumai. Kiek suspėjau sužinoti, tai viduramžių prekyba pakluso begaliniam kiekiui taisyklių ir įstatymų, už kurių pažeidimą trumpindavo per galvą be jokių skurpulų. Na ir cecho taisyklės stebino savo rūstumu.  Pavyzdžiui, pameistrių ir mokinių kiekis buvo itin griuežtai reglamentuotas. Buvo laikoma, kad meistras didesnį kiekį apmokyti gali tik kokybės sąskaita, o tai buvo nepriimtina.

Arba, pavyzdžiui, pameistrys, kol netaps meistru, negalėjo vesti. O kodėl – tai nė pats velnias matyt nežino.

Prieskonių vis tik tai mes paėmėme. Dvi uncijas (v.p.: 1 Trojos uncija lygi 31,1034768 gramo. Beje, šiuo atveju Troja, tai Prancūzijos miestas Trua (Troyes), kuriame viduramžiais vyko itin didelės mugės) juodųjų pipirų. Tukas vos neišgriuvo, o man nusispjaut. Taip noriu – ir viskas. Mėgstu aštriai. Škotas, aišku, kaip tikras eretikas begelbstintis savo sielą, vis tiek derėjosi ir kiek tai nusiderėjo.

Užtat išdžiovintų vietinių žolelių mišiniai buvo beveik dykai. Tuo aišku pasinaudojau ir jų prisipirkau į valias.

Tuom viskas ir baigėsi. Man viskas įgriso iki gyvo kaulo ir palikęs Tuką derėtis dėl pašaro arkliams, patraukiau į viešbutį. Puikiai jau žinau, kad jis vėl mus kainą ir procesą užtemps iki begalybės. O man to reikia? Na ir ne kilmingo kavalieriaus reikalas užsiiminėti tokiais žemiškais darbeliais.

Valgyt užsinorėjau, vyno pagurkšnot ir pamąstyt. Savo kambaryje išsidrėbiau ant lovos ir išsireikalavęs iš šeimininko stileto ir lentelės padengtos vašku ėmiausi sau kurti herbą ir devizą. Na žinoma, visa tai lydėjo jaunas božansi vynas ir laukimas, kol metras Emanuelis iškeps mums žąsį ir porą kaplūnų (v.p.: tai specialiai maistui atpenėtas kastruotas gaidys. Juos augindavo ir ruošdavo Prnacūzijoje iki XX a. Beje, Prancūzijos virtuvėje vištiena buvo skirstoma į: vištą, viščiuką, kaplūną ir puliarką (kastruota ir maistui atpenėta višta). Jų paruošimo būdai skyrėsi tad šiuo metu restoranuose jie reiškę ne tiek paukštienos rūšį, kiek pagaminimo metodą: kaplūnas buvo ruošiamas - kepamas visas ir pateikiamas, kaip paradinis patiekalas, viščiukai buvo kepami ir virdami, vištiena dorojama gabaliukais ir verdama buljone, o puliarką kepdavo visą arba dalimis – ketvirčiais).

Istorija su Segiuros senjorija, kuria aš dabar titulavausi, man vis daugiau nepatiko. Ši senjorija buvo Armanjako dalis ir bet kokiu atveju rišo mane su Armanjakų šeima. Susidūrimų su kilmingaisiais senjorais išvengti nepavyks, ne per dykumą keliaujam, o iš jų kas nors, išgirdęs mano titulą, pilnai gali jį surišti su Armanjakais, kuri visai visi didžioj nemalonėj. Kam tas „gal būt“ – juk būtinai atras ryšius, nes heraldikos ir giminystės pažinojimo visų pirma juos moko. Vadiansi?

Vadinasi, negailestingai reikia atsikratyti visai visų Segiuro senjorijos ir Armanjako ženklų. Yra visai garbingas motyvas – įžadas. Jis skambėti turėtų kažkaip taip:

- Aš daviau įžadus slėpti savo herbą, giminės spalvas ir pagrindinį titulą, ir nešioti tamsią aprangą iki tol, kol, vardan krikščionybės šlovės, savo ranka nenudėsiu šimto... ne, geriau – du šimtus, saracėnų, - iškilmingai pradeklamavau žiūrėdamas į lubas.

Klausyk, o visai neblogai ir skamba! Taip, o dabar devizą ant skydo. Grįš Tukas ir man greit jį nupaišys.

Kaip ten rašė Valteris Skotas... Riteris be palikimo teisės? Ne, man tai netinka. Dar kaip nors ne taip supras. Viską, kas gali būti susieta su bastardu, vienareikšmiškai – lauk.

Taip... Kas per šūdas galvoje sukasi!

- Niekas kitas, tik aš pats! – staiga išrėžiau ir supratau, kad pataikiau į dešimtuką. – Taip ir užrašysime lotyniškai, sidabrinėmis raidėmis ant juodo skydo. O herbas... Na gi jokio. Juodas fonas su sidabriniais kantais ir užteks. Visai gerai turėtų atrodyti. Juk ir šarvai mano juodinti.

Pala… Aš juk užsisakiau mėlynai juodus šosus... Tai reikia iš mėlynumo ant herbo pateplioti. Ta, tad mėlyname fone, juodas figūrinis skydas ant kurio jau ir bus sidabrinis užrašas. Pilnas rokoko, kurio, aišku, nesulauksiu.

- Tai gi tu, senas kelme, tikras heraldikos simbolių monstras, - pagyriau save ir padovanojęs pats sau bokalą vyno, ėmiausi galvoti apie vardą.

O tituliukai... Tegu taip ir būna – ševalje de.. de.. de... Žinių ir vaizduotės katastrofiškai stinga... Ševalje de Rozmarin... De Barbaris, de Stumk-Trauk... Blyn...

Vėl kliukstelėjau vyno į taurę.

Ševalje de Karabasas? Na ne... Gal, geriau prisirišti prie kokio rašytojo? Ševalje de Golonas, ševalje de Diuma? Ševalje de Mopasanas. Pilnas kliedesys!

Kiek suprantu, titulas yra žemės valdos atitikmuo.  Pavyzdžiui, yra Vik-Fenanzage žemė. Štai mano tėtušis šalia pagrindinio titulo, buvo dar ir Vik-Fezanzage vikontas. O žemės valda galima pavadinti ir atskirai stovintį kaimą. Kaip patikrinti ar tokia yra? Teisingai – nepatikrinsi. Vadinasi būsiu ševalje Driuonas. Kažkur skaičiau, kad šio rašeivos protėviai gavo dvarininko titulą iš Napoleono Bonaparto... O gal ne jie? Koks galų gale skirtumas. Užtat gerai skamba! Ševalje de Driuonas. Na ir visai prancūziškai. O štai vardą paliksim – Žanas.

Uchchch... sugalvojau. Kur ten tas šiknius Emanuelis? Ėst noriu – nebegaliu.

Staiga apačioje pasigirdo kurtinantis bildesys, skambesys ir skrodžiantis šeimininko šauksmas. Man net akimirkai pasivaideno, kad jį kas pamovė ant iešmo... Gal plėšikai?

Įsispraudžiau į botfortus, pagriebiau espadą ir pasiruošęs gelbėti šeiminiką ir apkapoti piktadarius, nulėkiau žemyn...

Bet pamačiau įdomų vaizdelį.

Plėšikų, aišku, nebuvo...

Šeimininko niekas ant iešmo nepamovė ir iš vis, jokių žalojimų nebuvo.

Virtuvėje ant grindų gulėjo nugriuvusi spinta ir kalnas indų.

Garbingasis metras Emanuelis, raudonas kaip vėžys, lakstė po virtuvę su minėtu iešmu paskui smulkų berniuką. Vaikėzas tiesiog rodė vikrumo stebuklus ir išslysdavo iš šeimininko rankų kaip koks žaltys. Šeimininkas tuščiai mojavo iešmu ir kaukė kaip sirena.

Pasigailėjau, kad neatsitempiau arkebuzos. Pykštelčiau į orą ir bagtusi šis cirkas. Tiesa, šeimininkas gal gautų infarktą, bet tai niekis.

Lengvai pabarškinau espados galiuku į alavinį katilą.

Jokio efekto. Šauksmas ir trypimas visus garsus užgožė. Manęs pastebėti, niekas ir nesiruošė.

Šiek tiek pasipiktinau, trinktelėjau katilą nuo stalo ir užrėkiau garsiau nei jo žvangesys:

- Achtung!.. Ponas Emanueli, pasiaiškinkit, kas čia dabar vyksta?


 

2016-04-11

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą