2016 m. liepos 12 d., antradienis

Na, ką gi. Pradedam. Armanjako šalis - 2.


Aleksandras Bašibuzukas

(Александр Башибузук)

 

Armanjako šalis. Rutjeras

(Страна Арманьяк. Рутьер)


 

Armanjako šalis – 2

 

Anotacija

 

Aleksandras Lemeševas, treneris ir olimpinis fechtavimo čempionas, nepaaiškinamos likimo ironijos dėka įsikūnijo bastardo Žano d‘Armanjako kūne ir dalinai su juo susitapatino – tapo viena visuma. Norėdamas pratęsti bastardo žygius ir atkeršyti už tėvo mirtį, tarp buvusių bastardo tėvo sąjungininkų bando rasti paramą ir atramą, tačiau tai jam nepavyksta ir lieka visai vienas prieš jo mirties trokštantį Prancūzijos karalių Liudviką XI – Pasaulinį Vorą. Po ilgų klajonių užsiverbuoja į samdinių pulką, išsiperka leitenanto laipsnį ir tampa laisvųjų šaulių, kurie save vadina rutjerais, vadu. Tokiu būdu, kaip samdinys, kartu su savo rutjerais jis kaunasi Burgundijos kunigaikščio Karolio Drąsiojo pusėje prieš Fridrichą III Gabsburgą – Šventosios Romos imperijos imperatorių.

Bastardas pasiruošęs ginklo pagalba užsitarnauti sau šlovę ir visuomeninę padėtį vietoje tos, kurią iš jo atėmė Prancūzijos karalius. Jis giliai įsitikinęs, jog ateis laikas, kai Pasaulinis Voras deramai atsakys už visas piktadarybes, kurias padarė Armanjakų šeimai. Bet iki to dar toli – jaunojo rutjero dar laukia daug intrigų, pavojų, kovų ir, be jokios abejonės - meilės nuotykių.

 

Nuo vertėjo

 

Antrasis „Armanjako Šalies“ pasakojimas glaudžiai susijęs su XV a. pabaigos Burgundija ir jos kunigaikščiu Karoliu Drąsiuoju.


Dabar, kalbant apie Burgundiją, Prancūzijos provinciją, sunku patikėti, kad savo laiku Burgundijos Kunigaikštystė buvo viena iškiliausių šalių V.Europoje: su savo kalba ir papročiais, savo valdovais, sava politika, prekyba, karo žygiais, p ir t.t. Jai priklausė Nyderlandai, Belgija, Lotaringija, Franš Komtė. Burgundiškoji mada XV a. pabaigoje tapo populiari visoje Europoje, ir pralenkė savo puošnumu ir rafinuotumu net Prancūzijos karaliaus dvaro madas (kas ko gero nelabai keista žinant Lui XI skūpumą).


Burgundijos Kunigaikštis Karolis Drąsusis - paskutinis nepriklausomos Burgundijos kunigaikštystės kunigaikštis, kurio valdymo metais Burgundija kartu ir pasiekė didybės piką, ir tuo pačiu - savo žlugimą. Karolis kariavo vos ne su visa Vakarų Europa, bet nebuvo genialus karvedys, ekonomistas ar bent jau politikas, diplomatas - nepajuto savo laiku tos plonos linijos, kai reikėjo sustoti ir bent jau apsidairyti... Tad vietoje to, jog išliktų suverenia valstybe, kai tam buvo visos galimybės, Burgundija tapo tik Prancūzijos dalimi... provincija. Tokių šalių Vakarų Europoje yra ne viena: Katalonija, Aragonas, Gaskonija, Škotija... Baskai (jie beje taip ir nesukūrė savo valstybės, bet intensyviai priešinosi išnaikinimui, kuris buvo vykdomas ne kartą ir ne du)... Tad, kai pasižiūri į tokias tokių galingų iš šlovingų šalių likimus, tas istorines aistras ir buvusias politines ir karines peripetijas, tai Lietuvos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės likimas - kurios išdavoje dabar turime Lietuvos Respubliką ir esame tos šlovingos istorijos paveldėtojai - atrodo kaip tikrų tikriausias stebuklas...


Bet gal kuriam laikui pamirškime visas tas audras ir kartu su bastardu rutjeru leiskimės į ekskursiją - kelionę po XV a. pabaigos Vakarų Europą. Tas kas neabejingas praeičiai, manau praleis laiką ir naudingai, ir smagiai...

 

P.S. Paaiškinimų, kurie buvo „Armanjako šalis. Bastardas“ pasistengsiu nedubliuoti, kadangi nors antra dalis mano supratimu ir įdomesnė, bet be pirmosios ją skaityti, nors, aišku ir įmanoma, bet būtų kiek kebloka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą