2016 m. liepos 26 d., antradienis

"Armanjako šalis. Rutjeras". III skyriaus pbaiga. 2016-07-26





Įdomi liaudis... visi labai skirtingi...

Štai, kad ir leitenantas Joachimas van der Veldė. Pats geriausias sunkiojo dvirankio kalavijo
meistras visoje Burgundijos armijoje. Pilnai atsidavęs kompanijai ir beprotiškai drąsus. Ir kartu labai kuklus, mandagus ir puikus šachmatininkas. Negarbėtroška. Žemas ir tvirtas storuliukas. Net neįsivaizduoju, kokie gyvenimo verpetai jį privertė tapti rutjeru. Jis net turtingas. Pasakiškai turtingas – jo giminė Lježe turi kelias audimo manufaktūras ir visą flotilę žvejybinių laivų...

- Joachimai, kokia padėtis?

- Kapitone. – Joachimas neatsistodamas pavaizdavo nusilenkimą. – Šiuo metu rikiuotėje penkios dešimtys ietininkų. Bet tai jau kartu su mokiniais. Iš mokinių tinkamų atrinkau penkiolika. Tai patys vertingiausi ir tinkamiausi. Iš jų dešimt stos į pirmąją gretą. Tokiu būdu galėsime rikiuoti keturių eilių falangą. Mažoka, bet į mūšį eiti galime. Ginklais ir šarvais jie jau aprūpinti. Daug nuėmėm nuo žuvusiųjų, na bet ir atsargų turėjome. Į brolius įšventinsim paryčiais, o dabar, išskyrus sargybą, visi ilsisi.

- Gerai, - pritariamai linktelėjau. – Kaip šauliai? Taip, broliai, kartu kviečiu ir užkąsti – visa tai reikia sunaikinti kuo greičiau...

Flamandas pirmas greitai nuplėšė žąsino kulšį, atsikandęs sukramtė ir gurkštelėję vyno tęsė:

- Och... geras valgis... Tai štai... O ką šauliai? Tegu Viljamas ir pasakoja... Kiek suprantu, tu jį paskirsi arbaletininkų leitenantu?

- Taip, tikrai taip. Kas nors prieš? – nužvelgiau visus sėdinčius.

- Na ne, - vam der Veldė atsakė už visus, - mes jau apie tai kalbėjom. Jokių klausimų. Škotas tinkama kandidatūra, o be to, tai tik tau ir spręsti.

- Na ir puiku. Ryt paskelbsiu broliams. – Atsidusau su palengvėjimu.

Tukas savo būryje turėjo autoritetą, nors jau buvo spėjęs pagarsėti kaip turgišius ir skūpuolis.

Įsidėjau į lėkštę ungurių ir sūrio, gurkštelėjau vyno ir tęsiau:

- Gerai. Grįš ir apšvies dėl šaulių. Enveri, kaip taviškiai?

Mosarabų arkebūzininkai, kuriuos nusamdžiau Saragosoje, nuostabiai lengvai įsiliejo į kompaniją. Pirėnų pusiasalyje nusistovėjo trapios paliaubos, tad jie buvo likę be darbo. Kaip tik tuo metu aš mąsčiau, kaip reiktų sustiprinti savo šaulius ir labai apsidžiaugiau, kai išgirdau jog Enveris Almeida – mosarabų būrio vadas, šinkoriaus klausinėjo apie galimybes parduoti savo gebėjimus.

Šiaip tai mosarabai gana keistoka liaudis. Tai krikščionys, kurie per amžius gyveno Pirėnuose kartu su maurais. Mano nuostabai, pasirodė, kad musulmonai gana pakenčiamai su jais elgėsi. Nors mokesčius tai jie turėjo mokėti dvigubus, jei ne didesnius. Jų kvartalai buvo atskirti, bet kažkaip labai ypatingai neskriaudė. Žodžiu maurų kaimynystės įtakoje mosarabai tapo savotiška bendruomene su savo savotiška ir nepakartojama kultūra ir papročiais. Na ir jie patys išoriškai nelabai skyrėsi nuo saracėnų, nors ir liko katalikais. Jie buvo puikūs kariai, kurie galėjo veikti tiek pėsčiomis, tiek raitomis, bet šiame laikmetyje juos išgarsino būtent arkebūzos ir artilerija. Apsiėjime su šiais šaunamaisiais ginklais jie buvo pasiekę tokį lygį, jog jiems nedaug buvo lygių. Mosarabai kažkokiu nepaaiškinamu būdu suprato, jog visokios templinės šaudyklės nueis į nebūtį.

Guteno nereikėjo labai įkalbinėti į kompaniją priimti trijų dešimčių barzdočių su čalmomis. Jis puikiai žinojo, ko jie verti. Bet akibrokštas vistik buvo. Pasirodo, kad mosarabai samdėsi tik konkrečiam darbdaviui ir prisiekdavo tik jam vienam... Tad man ir teko tapti tuo darbdaviu. Kiekvienas iš jų prisiekė man asmeniškai, bet atlyginimą gavo iš kompanijos iždo. Tiesą sakant, į arkebūzininkus aš ir žiūrėjau, kaip į savo asmenišką būrį, į kurio perginklavimą investavau nemažai pinigėlių.

- Baši... (v.p. turk. Basch – galva, tačiau jei stovi sakinio pradžioje, tai pagarbus kreipinys į vadą ar viršininką) – Enveris į bokalą įmerkė savo vešlius ūsus ir perbraukė delnu savo plikai skustą galvą. – Baši, viskas, pagarba mūsų Viešpačiui Dievui, gerai. Visi rikiuotėje, visi sotūs ir atsargų pakankamai. Atlyginimą gerai išmokėjo. Moamaras, šturmuojant barką, per savo kvailumą ir aplaidumą, gavo buože per galvą, bet tai jam nesutrukdys rytoj stoti į rikiuotę.

- Tu pabūklus apžiūrėjai? – uždaviau dar vieną man labai svarbų klausimą.

- Taip, baši. Geros serpentinos. Jas nuliejo Lježe ir jos beveik naujos. Aš suformavau patrankų aptarnavimo būrius ir parinkau dešimtį mokinių. Mokysiu. Bet joms gabenti reikės arklių, pakinktų ir vežėčių.

- Duosiu atitinkamus įsakymus iždininkui ir rytoj nuvykęs pas pirklius viską įsigysi. O dabar ober-medikas...

Ober-medikas... gydytojas mūsų kompanijoje taip pat ypatingas. Ir samdžiau taipogi jį aš...

Jau kitą dieną, po to kai papuoliau į šią epochą, aš sutikau žydų šeimynėlę, kurie bėgdami iš Lektūro buvo papuolę į plėšikų nelaisvę. Išlaisvinau, aišku. O plėšikus, kartu su Tuku, nušlavėm nuo žemės paviršiaus. Pasisekė. Tai štai, žydas-juvelyras atsidėkodamas už išgelbėjimą, apart finansinės padėkos, surašė rekomendacinį laišką Ezrai ben Elizeriui, argentarijui (v.p. lot. argentariae – pinigų keitėjas) – mūsų supratimu, tai paprasčiausias bankininkas – Saragosoje. Šis garbus žydas, pateikus Izaoko laišką, turėjo suteikti man bet kokią pagalbą. Aš vis tik pas jį nuėjau. Bet ne dėl pinigų, o dėl patarimo. Reikalas buvo tame, jog rutjerų kompanijoje nebuvo gydytojo, o jo funkcijas vykdė šundaktaris... Viską kas susiję su medicina – penkioliktame amžiuje – liūdni popieriai: tai buvo pragaro siaubas su dantų girgždėjimu. Argentarijaus paprašiau prirodyti normalų gydytoją už normalų atlygį, bet savaime suprantama, tokį, kuris įstotų į kompaniją ir gludintų savo meną praktikoje su sergančiais kilniaisiais rutjerais. Gydytoją žydą arba saracėną, bet ne kitokį, nes tik jie šiame amžiuje nors ko nors buvo verti. Šioje srityje jie gerokai lenkė visus likusius. Tačiau šio apsilankymo sėkme netikėjau. Koks gi šiknius mokslinčius susidės su rutjerais?

Bet mano neaprėpiamai nuostabai toks atsirado. Samuelis ben Gurijonas. Visai jaunas vaikinas, kuris neseniai baigė mokslus, kurio kišenėse švilpė vėjai, o vietos ir galimybių praktikai - neturėjo. Visiškas našlaitis. O tai taip pat turėjo įtakos jo sprendimui. Jei būtų turėjęs giminaičius, tai šie būtų geriau prasižudę, nei būtų išleidę pas rutjerus. Na ir dar buvo viena aplinkybė: buvo merga, kažkokia Riva, kurią tėvas kategoriškai atsisakė išleisti už Samuelio – pilno plikšiaus.

Štai taip mūsų kompanijoje ir atsirado laibas, aukštas žydas su vešliais, bet blogai besisukančiais bakenbardais, mėsinga ir ilga nosimi ir liūdnomis, bet protingomis akimis ir beribiu talentu atskyrinėti įvairias kūno dalis. Su rutjerais susigyveno. Šiems į žmogaus tikėjimą ir taip buvo nusispjauti, bet po to, kai jis išgelbėjo gerą kiekį jau beveik nurašytų sužeistųjų, jį netgi pamilo. Tiesa, tam, kad išvengtume konflikto su kitais, fanatiškai nusiteikusiais galvažudžių būriais, kai kada Samuelį tekdavo slėpti. Jo gebėjimai dvidešimto-dvidešimt pirmo amžiaus fone atrodė abejotini, bet jis kažkaip visai puikiai sugebėjo knistis netgi kaukolių viduje, nors nedažnai sėkmingai. O štai jo balzamai ir mikstūros tai veikė kuo puikiausiai.

- Samueli, kaip reikalai?

- Šlovė Jehovai, neblogai... – medikas užsikišo už apykaklės servetėlę, pačepsėjo storomis lūpomis ir į lėkštę įsidėjo porą žuvies gabalėlių. – Dešimčiai jau padėjau išeiti...

Ta-aip... Penkiolikto amžiaus realijos. Eutanazijos problemos, kaip tokios – nėra. Viskas paprasta. Kam kentėti beprasmišką kančią, jei vilties dėl išgijimo visiškai nėra? Lancetu per miego arteriją – ir visi reikalai. Kažkuria prasme, gal ir teisinga...

- Tu man geriau pasakyk, kiek rytojui grąžinsi į rikiuotę?

- Visi kas galėjo jau rikiuotėje... Turiu penkis sunkiai sužeistus, tad jau vakarop teks juos išsiųsti pas protėvius, jei nepagerės. Ką? Kapitone, nežiūrėkite į mane kaip į Machometą. Aš gi ir taip darau viską kas įmanoma! Gal jie dar ir išgyvens... – Samuelis nutaisė visiškai nekalto ir liūno kūdikio veidelį.

- Kristaus pardavėjas, - staiga, kasydamasis šviežią tvarstį ant savo viršugalvio, burbtelėjo ober-intendantas. Tiesa, flamandas tai pasakė be menkiausio piktumo.

- Purvinas gojus (v.p. iš hebrajų nežydas, kitatikis arba tamsus ir prastas žmogus, prasčiokas), - nesutrikęs atsilojo medikas ir siektelėjo obuolių. – Neužmiršk rytoj užeiti, reikės apžiūrėti siūlę.

- Uždarom temą. Peteri, kaip trofėjai?

Pasėdėjome dar kažkiek. Apsvarstėme atsargų kiekius ir žuvusiųjų laidotuves. Pastarojo klausimo kompanija per daug nesureikšmindavo: duobė, kapeliono malda, trumpa ritualinė frazė ir užkasimas. Tai, aišku, jei tam yra laiko. Jei nebūdavo galimybės žuvusiųjų pargabenti iš mūšio lauko, kapelionas atlaikys mišias - ir viskas. Beje, visus mūsiškius, tame tarpe ir Johaną, jau palaidojo. Tam kapitono dalyvavimas nebuvo būtinas. Gaila, aišku. Su Gutenu norėjosi atsisveikinti, bet nieko jau čia nepadarysi – tarnyba...

Apie trofėjus kalbėjome ilgiausiai.

Mūsų kompanijos finansų paskirstymo sistema buvo gana sudėtinga, tačiau skaidri ir sąžininga. Kiekvienas rutjeras gaudavo atlyginimą pagal savo statusą: reikia pasakyti, gana nemanką. Pavyzdžiui, arbaletininkas buvo samdomas už Tūro livrą per mėnesį. Beje, Karolio ordonansinėse kuopose mokėjo pusantro, o tai ir du – priklausomai nuo kuopos.

Visi trofėjai buvo surenkami į vieną vietą ir pajamos po jų realizacijos buvo skirstomos visiems pagal rangą, išskyrus penkiolika procentų, kurie byrėjo tiesiai į iždą kompanijos reikmėms. O reikmių buvo daug. Tame tarpe ir atlyginimų išmokėjimui kompanijos nariams, kurie nedalyvaudavo kovose, kaip, pavyzdžiui, medikas. Išlaidos nesuskaičiuojamos. Dar ir tam tikrų subtilybių buvo - kiekvienas iš trofėjų galėjo pasiimti vieną daiktą be mokesčio į iždą, privilegijos seržantams, leitenantams, kapitonams, nors iš jų pajamų kompanijoms reikmėms taip pat išskaičiuodavo mokesčius. Štai ir aš dabar, iš keturių šimtų florintų, šešiasdešimt atiduosiu kompanijai. Tai šventa. Už slapukavimus ir bandymus nuslėpti mokesčius – asmeniškai įsakysiu nukirsti galvą.

Statinaitę su guldenais aš be jokių dalybų priskyriau į iždą, nes turiu teisę į iždą paimti bet kokį trofėjų kompanijos reikmėms. Pasinaudojau šia teise. Prireiks šio sidabro. Netgi jau žinau kam...

Bendražygiams paskelbiau, kad Karolis mane apdovanojo žemėmis ir dabar aš baronas. Jokių klausimų ar aistrų tai nesukėlė – šis gyvenimo aspektas tai tik mano reikalas. Vis tik aš kompanijoje - vienintelis kabaljero. Beje, kariai tuo kažkodėl beprotiškai didžiavosi.

Galų gale visi išsiskirstė ir aš kritau į lovą. Iki aušros liko vos pora valandų. Tik išvyniojau raštą, kuriame buvo išvardinta kas priklauso baronijai, kaip be jokio šlamesio apsireiškė Matilda ir įkritusi į lovą prisiglaudė visu kūnu.

Raštas nulėkė ant žemės...

- O gal, pamiegam? – ištrūkęs iš flamandės glėbio pakštelėjau jai į lūpas.

- O kas tave gydys? – įsižeidusiu balsu pareiškė Matilda ir ryžtingai persikėlė į viršų. – Štai, kiek pagydysiu ir miegosi. Tikrai-tikrai...

Na-a taip... Valandžiukę vis tik nusnaudžiau...



 

2016-07-26

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą