2016 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

"Armanjako šalis. Rutjeras". XIV skyriaus pabaiga. Armanjakas - 2. 2016-09-26





Ji nustėro... ir regimai nusiminė - jokių palaidų žaidimų nepamatė... niekas į jos dukružėlės garbę nesikėsino.

- Aš... aš... – pralemeno, - aš štai jums, jūsų mylista, - kamizą atnešiau (v.p. pranc. camise – kamiza, tai apatiniai/naktinai, dažniausiai ilgarankoviai, tunikos formos paprasto kirpimo marškiniai. Vyriškos kamizos  iki kelių, o moteriškos iki kulkšnies. Tai marškinių pirmtakas. Kartais juos nešiodavo ir kaip viršutinius rūbus, perjuostus diržu. Kamizos dažniausiai buvo siuvamos iš lino, bet turtingieji nešiodavo ir šilkines). Juk nedera su kruvina vaikščioti...



- Ačiū, madam Gvendolina... – pasistengiau, kad padėka nuskambėtų itin sausai.

Ir vėl moteriškos pinklės ar tiksliau spąstai su gyvu jauku... Tos moterys... Ot štai špygą jums! Aš jau seniai įtariau, jog įvykiai gali pasisukti štai tokiu kampu – todėl pažų sargybą už durų ir išstačiau. Kad ir kokia arši katė bebūtų, bet visos grietinėlės tai negaus. Ir taip jau dėka manęs palikimą šiandien gavo. Dar nori man ant sprando ir savo dukrelę užkrauti? Ar ne per daug nori? Snukis nepyš?

- Pakvieskite čionai mano pažus. Jie padės man persirengti, o jus abi - paprašysiu palikti kambarį...

Nulydėdamas akimis nusivylusias moteris,  mintyse susukau milžinišką špygą. Na ne jūsų aš lygio, mielosios. Tokie fokusai su manimi nepraeis. Aš, taip sakant, manojo Šarlio (v.p. Karolis, Karalius) vedybinės strategijos rezervas. Ir iš vis... užsisėdėjau aš savojoj baronijoj. Nebenoriu kaimietukių - laikas sparnus apie kilmingąsias rėžt...

Laikas į Burgundiją.

O Šarlotė?.. Dievai nematė tos Šarlotės... Kiek dar tų tokių šarločių bus...

Likusią dieną, kai reikėjo, į merginą ir jos motušę kreipdavausi pabrėžtinai oficialiai. Būtent pabrėžtinai – tai turėjo reikšti, jog jų klastingus planus perkandau ir... ir atleidau.

Mielosios damos visiškai atvirai buvo nusiminusios ir liūdnos.

Ypač Šarlotė. Nežinau ar ji turėjo nors kokią nuovoką apie motušės kėslus, bet susidariusi situacija mane gerokai atšaldė – susidomėjimas dingo. Atleisk mergaite... bet taip jau būna.

Tačiau dovaną iš jos priėmiau. Du šeškų perus. Mieli ir labai švelnūs žvėreliai. Net labai naudingas gyvūnas. Puiki dovana. Jie gerokai geresni žiurkių ir kitų graužikų medžiokliai nei bet kokios katės. Pilyje įkurdinsiu su visais patogumais, o tai jau žiurkės ant galvos vos nelipa.

Na ir dar Feną su Fiorovančiu priversiu Matildos portretą su šešku ant rankų nutapyti. Jei neklystu, berods dabar tokie portretai – tai renesanso klasika.

Ir Jeronimą Boschą... Nors su juo tai neaišku. Gal ir neverta, o tai šio „draugelio“ galvoje tik pragaro aistros puikiai išeina. Neteko girdėti, jog būtų tapęs portretus.

Pjautinė žaizda ant peties nelabai trukdė, tad mėgavausi valgiais ir vynu, o nuo likusių svečių sąmoningai laikiausi per atstumą, nors šie tiesiog kaip išsilydę liaupsino mano žygdarbį. Ypač damos ir jų motušės.
Tik kiek daugiau paplepėjau su ševalje Varnchouterenu.

Na ir priplempiau aišku taipogi su juo.

Bendoje visumoje, tai vestuvės nusisekė. Daug vyno, skanaus valgio, linksmybių ir muzikos... ir peštynės su mano betarpišku dalyvavimu.


Ir dar pravardę gavau. Svečiai prilipdė... Nugirdau ir artimieji įskundė: „Žiaurieji Ašmenys“ arba „Negailestingųjų Ašmenų Baronas“. Kiek stebino - kodėl „žiaurieji“?..

Neabejoju, kad ši pravardė prilips. Gandas apie dvikovą bus perkramtytas, suvirškintas, o kartu ir ta pravardė nukeliaus pletkų ir gandų pavidalu per visą Brabantą. Na ir tegul... Ir pravardė tiks... Nors iškilmės tai man po viso to nublanko ir nublėso. Velniai griebtų...

Ir vėl grįžo įkyrios ir graužiančios mintys apie kerštą Vorui. Be jokių vilčių įgyvendinti šias svajas. Nerealu...

Nelikau nakvoti. Nors ir labai įkalbinėjo.

Palydėjau jaunuosius į miegamąjį, o jei tiksliau, tai Brungildai padėjau nutempti visiškai nusitašiusį Loganą.  Po to, pagal paprotį, kaip vestuvių liudininkas, pastovėjau šalia jaunųjų lovos su apnuogintu kalaviju, kol neišgirdau garsaus „oj...“. Nagi visiškas idiotizmas, gi – juk Brungilda tai našlė – koks dar „oj“ ar „ai“?!

Išėjau iš miegamojo ir svečiams paskelbiau, jog santuokos konsumacija įvyko (v.p. lot. consummatio - užbaigimas. Nors plačiai priimta nuostata, kad konsumacija tai skaistybės įrodymo liudijimas, tačiau iš ties Vakarų Europoje viduramžiais tai dažnai būdavo būtinas ritualas, kadangi santuoka be konsumacijos liudijimo nebuvo laikoma tikra arba buvo laikoma fiktyvia. Šį paprotį palaikė ir bažnyčia. Kaip pavyzdžiui, jei, dėl politinių, turtinių ar kitų priežasčių buvo sutuokiami nepilnamečiai, santuokos konsumaciją buvo galima atidėti iki pilnametystės ar subrendimo. Tuo atveju, jei konsumacija vis tik neįvykdavo arba nebuvo ją patvirtinančių liudytojų, tai ir bažnytinę santuoką bažnyčia galėjo anuliuoti be jokių pasekmių – buvo laikoma, jog santuokos nebuvo). Žodžiu, paliudijau, jog santuoka pilnai įsiteisėjo.

Idiotiškas paprotys... gerai, kad nors žvakės laikyti neprivertė.

Štai taip...

Nedelsdamas atsisveikinau ir išvariau į savo Guteną. Ryt ir poryt kaip reikiant pasilinksminsiu ir pasivysiu – juk vestuvės vyks tris dienas...

 



2016-09-26

 

 

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą