2017 m. liepos 28 d., penktadienis

"Armanjako šalis. Aukso Vilnos Slibinas". Armanjakas - 3. XXVII skyrius. 2017-07-28




XXVII skyrius
 
- ...Klausai, asmeniškai tau kartoju. Dešinė ranka juda nuo krūtinės! Nuo krūtinės, o ne nuo kiaušų. Dar kartą. Pradinė pozicija! O tu, nenaudėle, nežvenk čia kaip kumelė, o į galvą įsikalk. Na ir... viens-du-trys...
Na taip, repetuojame. Vis-tik pas kunigaikštienę, o ne pas kokią nušiurusią baronienę, einam. Šeštą ryto pakėliau visus artimuosius ir priverčiau visu greičiu pakartoti visus tuos nusilenkimus, etiketą ir kitas rūmines nesąmones. Ir pats stengiuosi, nes įvaizdis – tai sėkmės garantas. Nors ir galva, taip pat svarbi.
- Dabar kaip? – po eilinio kolektyvinio nusilenkimo aš pasisukau į Lidiją, kuri vaidindama Bretanės kunigaikštienę, mano krėsle sėdėjo kaip kokiame soste.
- Gražu-u-u! – mergiščia užvertė akis, tarsi būtų pritrenkta mūsų žavesio. – Na tiesiog sutartinai ir vienodai...
- Gerai... užteks... – malonėjau nusileisti. – Dabar praustis ir rengtis.
- O aš? – Lidija pašokusi nuo krėslo čiupo didelį ąsotį su karštu vandeniu.
- O ką tu?
- Su jumis. Štai, kad nors viena akimi į kunigaikštienės dvariškius žvilgtelti...
- Ar su protu susipykai? Ir kas tu ten tokia būsi?
- Na... – suglumo mergina. – Na, gal pažas...
- Nekvailiok. Kunigaikštienė iškart supras, kad tu merga. Moteriškos akies neapgausi. Na ir po to kas? Visa Europa plos liežuviais, kad Burgundijos pasiuntinys savo svitoje mergą vietoj pažo laiko. Nudusiu juos visus dvikovose badydamas...
- Tai jau taip... – Lidija liūdnai sutiko. – Na bet...
- Kas bet?
- Kas su manimi toliau bus? Aš labai bijau į jūsų tėvoniją važiuoti. Ten...
- Ponia Matilda?
- Na taip. Ji mane greit...
- Nebijok. Gutene tu užtruksi tik vieną vienintelę naktį ir iš karto vyksi į mūsų kuopos dislokacijos vietą, kur tavim pasirūpins van Breskensas. O po to ir aš atvyksiu.  Ir šiaip, užteks čia ašaras liet. Kam aš čia tave priglaudžiau, a?  Tai jau tikrai ne tam, kad pavalkiočiau ir išmesčiau...
- Pone!!! – mergina priglaudė prie krūtinės rankas. Aš jus tiesiog labai myliu! O galbūt aš dabar...
Šelmiška rankutė greit nuslydo mano papilve.
Kiek padvejojau įsiklausydamas į organizmą ir sutikau:
- A, žinai, gerai...
Na ir kokio velnio man čia atsisakinėti?  Lidija, ji... žodžiu, tapo meistriška mergina.
Galų gale rengtis teko skubant. Kiek per ilgai pasiautėjom...
Žvilgtelėjau į save veidrodyje. O ką? Labai, netgi, nieko. Na, kaip pasiuntinys, kuris nesiruošia asistuoti kunigaikštienei (bergždžias reikalas), tai atrodau puikiai. Įnoringos vietinės mados fone – gal kiek per paprastai, bet prabangiai. Vien tik plunksnos ant beretės – kainuoja daugiau nei mergos kraitis, o apie brangenybes ir ginklus – net neverta kalbėti. Štai dar va tas žiedelis...
- Na ką, pasiruošę? – priekabiai nužvelgiau savo palydą. – Lygtais pasiruošę. Kaip ten reikalai su portšeze?
- Na, taigi krantinėje, - raportavo tarpduryje stovintis junga.  – Ten jų keletas. Pasirinkimui.
- Na, eime, pažiūrėsim...
Reikalas tame, kad jokių arkliokų neturėjome. Jūrų kelionės ne kaip atsiliepia šiems keturkojams – galima ir visiškai juos numarinti. Tad nenorint pėstute minkyti miesto purvą ir šūdelyną, per kurį išsipurvinsi kaip kipšas ir vizitui nebetiksi, teko samdyti nešikus. Ačiū Dievui, kad Nante buvo viena tokia šios paslaugos teikėjų kontora. Štai va taip.
Portšeze pasirinkimui daug laiko neužgaišom – pasamdžiau turtingai išdabintą keturvietę dėžutę, kurią tempė aštuoni žaliūkai, ir jau po poros minučių siūbavau sėdėdamas ant minkštų barchatinių pagalvėlių ir praskleidęs užuolaidėles dairiausi į miesto vaizdelius.
- Ko toks kaip žemę pardavęs? – stumtelėjau Klausą, kuris niūriai sėdėjo šalia. – Bijai ar ką?
- Aš nieko nebijau, monsinjore, - burbtelėjo vaikinas. Bet kažkaip nerimastauju...
- Tai normalu, - paguodžiau. – Atsimink: šio pasaulio stipriųjų nereikia bijoti, bet su jais reikia būti atsargiems. O bendraujant reikia elgtis natūraliai ir be jokių akibrokštų. Tada ir jausiesi atitinkamai. Ir dar atsimink: valdovai be mūsų yra niekas. Tai mes jų šlovė ir tik mes juos darome didžiais. Tu tai turi suvokti.
- Tad... – kiek pagalvojęs pasukiojo galvą Klausas.
- Taigi, taigi. Klausyk, o kur mes pasukom?
- Tuoj, monsinjore...- Luidži iškišo galvą per langelį. – Ei, jūs kur?
- Taigi, pone, priekyje vežimas su statinėmis apsivertė. Niekaip nepraeisime, o taip mes juos aplenksime. Net neabejokite, kad spėsime laiku. Netgi su atsarga, - atsakė kažkieno balsas.
- Jie apeina...
- Girdėjau...  taigi, apie ką mes čia?..
- Valdovai niekis, o mes viskas! – išsakė savo nuomonę Luidži.
- Na tu čia ir pavarei... Nors kažkiek tiesos tavo žodžiuose ir yra. Tai... kaip čia geriau išsireiškus? Mes ir jie neatskiriami – papildome vienas kitą. Bet užteks tų sąmokslu kvepiančių pliurpalų... Kas per šūdas?
Netikėtai portšezę šiurkščiai pastatė ant grindinio. Beveik numetė be jokios pagarbos ir iš kart prasiskleidė užuolaidėlės ir langelyje pasirodė ūsuočius su armetu (v.p.: uždaro tipo šalmas su atidaromu arba atkeliamu antveidžiu) ant galvos, kurio antveidis buvo pakeltas.
- Baronas van Gutenas? – vidun padvelkė nenusakomas vakarykščių pagirių ir česnako kvapas.
- esmi aš. O tu, kas, snuki? – tiesą sakant aš gerokai įsitempiau. Net iki virpuliukų pirštų galiukuose. Tačiau parodyti nerimo neketinau. Be to, du užtaisyti pistoletai visai neblogai stimuliavo mano pasipūtimą.
- A-a-a... – karys prieš savo snukį išvydęs pistoleto vamzdį, nepatenkintas kriuktelėjo, bet kažkaip ypatingai nesuglumo. – Aš jo šviesybės Seržo Komeno baltosios kuopos seržantas. Turiu reikalą į jūsų mylistą.
- Dėstyk.
- Audiencija įvyks ne rūmuose. Man įsakyta jus pristatyti į kitą vietą. Tad malonėkite persėsti.
Na ką?.. Nepasiginčysi. Išlipau ir pamačiau dešimtį pilnai ekipiruotų raitų žandarų. Viskas kaip turi būti: apsiaustai pamušti šermuonėlių kailiukais, sotūs ir akiplėšiški snukiai ir pilni kastenbrustai (v.p. XV a. vidurio vokiški gotiško tipo šarvai — kastenbrus, kurių ypatumas, kad krūtinę saugant kirasa buvo sudaryta tarsi iš dėžučių — kai kada buvo monolitinė, o kai kada „dėžutės” tik suvirintos ar sujungtos. Ši kirasa sujungta su ilgu metalu kaustytu šarvuotu sijonu. Beje, juos dažnai lydėdavo ir specifinis apvalus baceneto tipo šalmas, dar vadinamas „grand bascinet”, kuris turėjo antveidį ir rėmėsi į pečius. Sprendžiant iš rašytinių šaltinių, jie buvo labai populiarūs, tačiau išliko jų itin mažai).
Žandarai už pavadžių laikė ketvertuką visai neblogai atrodančių kaurserių (v.p.: V.Europoje iš esmės buvo trys išskirtinės kovos žirgų-arklių rūšys. Destrieriai (destrier) — patys brangiausi ir vertingiausi, sunkiasvoriai riterių kovos žirgai, kurie buvo naudojami tik kovai; Kaurseriai (courser) — taip pat sunkiasvoriai, tačiau eiklesni ir grakštesni, buvo naudojai kovai, kurioje reikėjo didesnės ištvermės ir eiklumo, ir dar kai kada medžioklėje; ir Raunsi (rouncey) žirgai — jie buvo pigesni, naudojami mūšyje, kelionėje, medžioklėje, solidžiai palydai, garbės palydai, kai kada specializuoti tik kovai ar tik medžioklei; visi šie kovos žirgai nešuliams ar prie kokių tai ūkio darbų naudojami nebuvo. Pažymėtina, kad kiti — Palfrey ir Hobby tipo arkliai buvo universalesni ir platesnės paskirties ir jau nebebuvo laikomi išskirtinai tik kovos/medžioklės žirgais).
- Štai... – seržantas parodė į ketvertą žirgų. – Prašau neatsilikti.
- Kas sudvejos, savo rankomis suplėšysiu!.. – pikta menančiu balsu sušnabždėjau saviesiems ir čia pat užšokau ant narčiai trypiančio eržilo. – Na ką, seržante? Ko čia stovim?
Kaip pasiutę velniai nulėkėme miesto gatvelėmis sutrypdami gerą dešimtį užsižiopsojusių praeivių. Niekas nekreipė dėmesio į piktus miestiečių šauksmus ir mes labai greitai atsidūrėme užmiestyje. Dar kokia valanda siautulingo šuoliavimo ir priešais mus atsivėrė nedidelė pilaitė, kuri buvo labai panaši į pilį iš Disnėjaus kūrinių. Mano supratimu tai ir buvo Bretanės kunigaikščių užmiesčio rezidencija. Kchmmm... matomai, vis tik,  kunigaikštis teiksis mane priimti asmeniškai...
- Grafas Gugenbachas... – sausai prisistatė tarsi mietą prarijęs stotingas vyrukas. – Prašau sekti paskui mane.
- Su visa pagarba... – mums beliko tik sekti paskui.

Taigi. Bretanės kunigaikštis Pranciškus de Bre (v.p.: François II de Britagne, 1435-1488). Vyrukas kiek virš trisdešimties ir kiek lengvabūdiškos išvaizdos, bet su ganėtinai protingu ir rimtu žvilgsniu. Ir su valingu smakru, kurio turėtojai beveik visu šimtu procentų liudija, jog tai rimtas valios požymis. Kas dar? Purvu apkibę medžioklio batai ir plunksnomis bei šiaudų šapais apkibęs koletas (pranc. collet — apykaklė iš lot. collum — kaklas. Gali būti apykaklė, bet šiuo atveju tai būtų trumpas, dažnai odinis švarkas, kurį mėgo kariškiai ir medžiotojai) Gal iš tikro medžiojo, ar ką? Ir visiškai nekantrus žvilgsnis, kuris galėjo reikšti – kokio velnio čia šlaistaisi, jei jau atvykai, tai ir gimdyk...
Bretanės kunigaikštienė! (v.p.: Margaret de Foix, 1449-1486 m) Smaragdinė barchato suknia iki pat smakro, neaiškios formos kepuraitė, kuri dengė ausis. Ką dar galiu pasakyti?  Pelytė, paprasta pilka pelytė. Bet!!! Mama brangioji! Aš jau įsimylėjau! Ne, ji ne gražuolė, bet, velniai rautų, labiau moteriškos damos šiame gyvenime dar nemačiau. Moteriškumas spindi tarsi saulės spindulys. Moteriškumas ir didingumas. Fua! Ji – Fua! Ir tuom viskas pasakyta! Velnias, prisiekiu, aš ją pavadinsiu savo širdies dama!!! Na, šita... aš čia kiek, aišku, perlenkiau... Bet vis tiek ji nuostabi!!!
Greihaundai
Tarsi iš niekur išdygo impozantiškos išvaizdos senis ir stuktelėjęs savo lazda į parketą, griausmingu balsu mus pristatė. Kunigaikštis nekantriais susiraukė, o kunigaikštienė švelniai už ausies glostydama greihaundą (v.p.: laibakojai skalikai, itin senos veislės medžiokliniai šunys naudoti elnių ir šernų medžioklei, priskiriamas milžiniškų šunų grupei. Nuo XIX a. veisti lenktynėms. Raštuose minimi nuo 1016 metų) malonėjo itin kukliai ir saikingai šyptelėti. Na, o dvariškiai niekaip nereagavo, nes jų nebuvo. Be mūsų medžioklės menėje nieko nebebuvo... Netgi senis mažordomas kažkur išgaravo...
Senutėje Europoje mūsų sutikimo pavydėtų iškart visuose karališkuose dvaruose. Po to žengtelėjau kelis aiškius žingsnius link sosto ir pusėtinai nusilenkęs įteikiau futliarą su didžiojo Bastardo laišku.  Nors aš visai rimtai įtariu, jog tai pačio Karolio depeša, o Antuanas tai tik priedanga.
Kunigaikštis nekantriai čiuptelėjo tubą ir čia pat perdavė žmonai. O pats, tarsi bambėdamas pasidomėjo:
- Ar nebūsite toks malonus, barone, ir nepaaiškinsite dėl kokių tokių priežasčių net visa frankų karaliaus delegacija reikalauja jūsų galvos? Taip-taip, būtent jūsų, nes būtent jūs atvykote su laivu, kurio vardas „Viktorija“.
Viduje net apšalau, bet pasistengiau neišsiduoti. O ko gi aš tikėjausi? Juk iš ties, pakeliui išdaigų prikrėčiau. Na ir ką? Išduos? Kažin...
Nusilenkiau ir sąžiningai atsakiau:
- Visiški niekai, sere. Nuleidome į dugną frankų nefą... na ir dar keletas nekaltų išdaigų.
Apie sudegintą viešnamį aš, aišku, nekalbėjau.
- Ir tai jums smulkmenos?! – grėsmingai ištarė kunigaikštis. Nors, tiesą sakant, jo akyse šokinėjo linksmos kibirkštys.
Och, bijau, kad jis ir apie viešnamį žino...
- Paprasčiausiai frankų valdovo žmonėms labai norėjosi gauti šią depešą, o aš, kaip jūs teisingai spėjate, visiškai nesinorėjo jos jiems atiduoti.  Štai todėl ir kilo tokie nesusipratimai... – eilinį kartą nusilenkiau, o Klausas su dvyniai sinchroniškai pakartojo.
Kunigaikštis susimąstęs linktelėjo ir kreipėsi į sutuoktinę:
- Brangioji, aš jus paprašysiu nusiųsti barono palydovus jūsų merginų globon.


- Kaip pasakysite, jūsų šviesybe, - kunigaikštienė meiliai šyptelėjo ir iš kažkur iš po savo sijonų išžvejojo sidabrinį varpelį. Akimirksniu iš šoninių durelių pasirodė vyriausioji kunigaikštienės palydos dama ir mano palydovai nusekė paskui ją.
Leonardo da Vinčio „Dama su šermuonėliu“



Tačiau prieš tai karališkajai porai įteikiau dovanas. Ir buvo panašu, kad įtikau. Na patys pagalvokite, kokia dama liks abejinga didelėje pintinėje gūžtą susukusiai sniego baltumo šermuonėlių perui? O be to kas pavaizduota Bretanės kunigaikščių herbe? Teisingai – šermuonėliai.


Suverenios Bretanės
kunigaikštystės (1316-1514 m.)
herbas

Tiesa, kunigaikštienės greihaundas  juos sutiko visai ne draugiškai – matyt nujautė, jog tuoj nueis į antrą planą.


Na, o kunigaikštis gavo itin retą baltąjį medžioklinį sakalą (v.p.: lot.: Falco rusticolus – didžiausias iš sakalinių genties. Lietuvoje neperi) Ir, lygtais, taip pat liko patenkintas. Kcmmm... man šis sakalas tikrai nemenkai kainavo. Dama Šarlotė van Grude, tarsi keršydama  apiplėšė savo siuzereną, tai yra mane. Na ir tegul...

Po to mes perėjome į kitą menę, kur jau buvo nuklotas stalelis trims asmenims. Taip, kunigaikštienė nusekė paskui. O tai liudija, kad ši kilnioji dama yra ne tik savo vyro dekoracija. Dargi gali būti ir atvirkščiai.
Apie ką kalbėjome? Apie daug ką, bet pagrindinis akcentas tai buvo padėtis Burgundijoje. Ne, aišku, kad tiesioginių klausimų nebuvo – jie buvo švelniai paslėpti. Man tapo aiški jų potekstė ir kunigaikščio nuomonė šiais klausimais – taipogi. Stačiokiškai tariant, tai ant Karolio dėjo skersą ir net su priedais. Netgi jau išmetė iš įtakingiausiųjų  žaidėjų sąrašo. O ar ne per anksti? Bet tai tik mano, profano, kuris nežino visų slaptų srovių ir politinių susitarimų tarp šio pasaulio stipriausiųjų, neįmantrus požiūris.
Mane priėmė ganėtinai maloniai, bet, ko gero, tai tik liudijo apie tai, kad Antuanui, tai yra Karoliui – bus pateiktas neigiamas atsakymas. Atsakymo į laišką – neįteikė.  Štai ir viskas.
Atsisveikinant Pranciškus pasidomėjo:
- Ar, barone, galiu jums būti kuo nors naudingas?
- Sere, man visko pakanka.
- Netgi taip? – kunigaikštis nepatenkintas susiraukė. – Gal jums reikia laiko pagalvojimui?
- Jūsų šviesybe... – kunigaikštienė švelniai atsirėmė į vyro parankę, - šio vyro kilnumas neleis savęs žeminti prašymais. Tam, mes ir esame valdovai, kad savo nuožiūra teiktume malonę vertingiausiems.
- Na taip, mano brangioji, jūs kaip visada teisi... – kunigaikščio žvilgsnis nuskaidrėjo. – Tada bus taip. Mūsų valdose jūs visada rasite prieglobstį. Na... jei jo jums prireiks po eilinių išdaigų su frankais. Suprantate, kokių išdaigų?
- Žinoma, sere. Aš negaliu nieko geriau net ir norėti. O su frankams aš dažnai krečiu visokias panašias išdaigas. Štai, neseniai...
- Ir ką? – iš smalsumo kunigaikščio akys net susiaurėjo.
- Neseniai man pavyko perimti prieskonių siuntą frankų karaliaus rūmams ir dabar visiškai nežinau ką su ja daryti.
- Aš duosiu nurodymus ekonomui, - kunigaikštienė supratlingai šyptelėjusi linktelėjo. – Ir nesijaudinkite, ateityje pas jį su tokiais mažmožiais visada galite kreiptis.
- Aš kupinas padėkos...
Va štai tokia mažorine gaida ir baigėsi mano audiencija. Ko gi galima dar daugiau norėti? Panašu, kad visiškai teisėtai Nantas taps viena iš mano grobio realizavimo vietų. Ech... kad dar kaperio patentą išgauti... Bet tai jau dešimtas reikalas. Pirmiausiai tai karą išgyventi reikia...
Tačiau greitai pasiekti laivo nepavyko. Pranciškus ištesėjo savo pažadą ir prie manęs prišoko kažkoks rašeiva su rašaline ant kaklo. Šis tipelis greit surašė raštą, pagal kurį „Viktorija“ tapo Nanto prekybinio uosto laivu su visai nejuokingomis švartavimosi laiko ir sandėliavimo  lengvatomis. Ir net galėjo kelti Bretanės vėliavą.  Štai kaip...
Šito valdovų porai pasirodė maža: kunigaikštienė mane pristatė savo dvarui, o toks pristatymas turėjo nemenką reikšmę. Matyt gerai su dovanomis įtaikiau, o gal buvo dar ir kitų išskaičiavimų. Žodžiu, iki pat vakaro man teko linksminti dvariškius pasakojimais, šaudyti akimis  ir blizgėti kurtuaziniuose žaidimuose bendraujant su damomis. Klausas žaidė su tokiomis pačiomis didikų padaužomis, tik jū žaidimai buvo panašesni į „išplėšk akį“ ar „pritrenk draugą su kuoka“. Na, o dvyniai lakstė su merginomis, žaidė slėpynių ir landžiojo po krūmus. Kitaip tariant papramogavom į valias ir nusipelnėme pagarbos. Ir svarbiausia, kad su niekuo nesusipykome. 
Na kaip ir viskas. Iš ryto mano patikėtinis derėsis su rūmų ekonomu, o aš nulėksiu pas vieną bankininką ir apie pietus grįšime į laivą. Reikia ir ribas žinoti.
Iki Bretanės sienos mane palydės karinis bretanų nefas. O kas toliau? Toliau jau mūsų Viešpats valia. Kaip ten anoje mano epochoje sakydavo? A... nei pats velnias nelaimės, kai klebonas bylinės... Ar kažkaip taip...


Château des Ducs de Bretagne (Bretanės kunigaikščių pilis)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą